מים, רגשות והרגשות – הקשר המפתיע

הקשר הרגשי בין אדם למים

מים,  רגשות והרגשות – הקשר המפתיע

שתיית מים – לא רק לרוויה ולצורך הפיזיולוגי

כשאנו נסערים, מבוהלים או לחוצים, אחת הפעולות הראשונות שממליצים לנו לעשות היא לשתות כוס מים. המשפט "קח, שתה כוס מים" הפך לכמעט קלישאה כשמדובר בהרגעת מצב רוח סוער. אך מדוע דווקא מים? מה כל כך מיוחד בפעולה הפשוטה של שתיית הנוזל הזה?

"למים יש השפעה ייחודית על מצבי הרוח והרגשות האנושיים"

הקשר הרגשי בין אדם למים

התשובה טמונה בקשר הרגשי העמוק שקיים בין האדם למים. מחקרים מראים שלמים יש השפעה ייחודית על מצבי הרוח והרגשות האנושיים, הרבה מעבר לתפקידם הפיזיולוגי כנוזל הכרחי לחיים.

ראשית, עצם הפעולה של שתיית מים מחייבת אותנו לעצור, לנשום לרגע, להירגע ולהתמקד ולנסות להתאזן. כשאנו נסערים, נשימתנו נעשית מהירה ושטחית. שתיית מים באיטיות מאלצת אותנו להוריד קצב, לנשום עמוק יותר ולהתרכז בתנועות בליעה איטיות ומודעות. תהליך זה פועל באופן מרגיע על נפש האדם ומשחרר חלק מהמתח והלחץ.

   עוד בנושא         

כוס מים מטוהרים               כדאי לשתות כוס מים טהורים על הבוקר         הקשר בין שתיית מים למצב הרוח

 

      הקשר בין שתיית מים למצב רוח                           

                             

אך מעבר לפעולה הפיזית, למים עצמם יש השפעה ייחודית על המצב הרגשי שלנו. המון מחקרים הראו שצריכת מים מגבירה את רמות ההורמונים האנדורפינים והאוקסיטוצין בגוף. הורמונים אלו ידועים בהשפעתם המרגיעה והממתנת את תחושות הלחץ, החרדה והכעס. כך, כוס המים לא רק מרגיעה אותנו לרגע, אלא גם משפיעה על הכימיה התרפויתית שבגופנו.

קשר מתמשך לאורך החיים

נתון מעניין נוסף הוא שמוח האדם "תוכנת" מלידה לקשור בין מים לבין תחושות של רוגע, ביטחון ושלווה. זאת בגלל שכבר בבטן האם, העובר שוהה בסביבה מימית נוחה ומוגנת. רחש הנשימה והדופק של האם נשמעים כקולות של פכפוך מים והחום והלחות ברחם הינם כמו טבילה קבועה במים חיים. קשרים ביולוגיים וחושיים אלה ממשיכים ללוות אותנו גם בחיים שלאחר הלידה.

אפילו מבחינה תרבותית-סמלית, המים נושאים עימם משמעויות רוחניות ורגשיות עמוקות. הם מסמלים טוהר, חידוש, היפטרות מעכרוריות גופניות ונפשיות ודחף להתחלות חדשות. כשאנו שותים מים, אנו חשים קשר עם אנרגיות טבעיות אלה.

לסיכום, שתיית מים במצבי לחץ או מצוקה נפשית אינה רק תחבולה להסחת דעת או שמירה על הידרציה. זוהי למעשה פעולה עתיקת יומין שעוזרת לנו לחזור לרגיעה, לניקיון ולשלוות הנפש באופן בסיסי וטבעי. פעולה קטנה זו שזורה בקשרים ביולוגיים, פסיכולוגיים ותרבותיים עמוקים שמחברים בין המים לבין יכולת ההירגעות והשלמה שלנו כבני אנוש. אז בפעם הבאה שתרגישו נסערים – שתו כוס מים נקיים וקרירים.

הנה כמה דוגמאות קצרות וכלליות של מצבים יומיומיים שבהם שתיית מים יכולה לסייע ברגיעה:

  • – לאחר ויכוח סוער עם בן/בת הזוג, לגימת מים קרירים יכולה להרגיע את הרוחות ולאפשר חשיבה רגועה יותר.
  • – לפני ראיון עבודה חשוב, שתיית כוס מים פושרת את עצבנות הבטן ומסייעת בהירגעות.
  • – בתקופת לחצים בלימודים, הפסקה קצרה לשתיית מים מרעננת את המוח ומחדשת את ריכוז הקשב.
  • – לאחר תגרה עם ילדים רועשים, שתיית מים לאט משקיטה את הרוחות ומגבירה את הסבלנות.
  • – במצבי חרדה וחוסר שקט כלליים, שתיית כמה לגימות קרירות יכולה לסייע במיתון התחושות וחזרה למנוחת הנפש.
  • – בנסיעה ממושכת, עצירה קצרה לשתיית מים קרים מרעננת ומסייעת בהירגעות ממתח הדרכים.
  • – לאחר קבלת חדשות מצערות, מנת מים טריים מאפשרת הרגעה רגשית ועיכול ההודעה באופן יציב יותר.


      הקשר הרגשי בין אדם למים

קרא עוד    מקורות

Masento, N. A., Golightly, M., Field, D. T., Butler, L. T., & van Reekum, C. M. (2014). Effects of hydration status on cognitive performance and mood. British Journal of Nutrition, 111(10), 1841-1852.

Edmonds, C. J., Crombie, R., & Gardner, M. R. (2013). Subjective thirst moderates changes in speed of responding associated with water consumption. Frontiers in Human Neuroscience, 7, 363.

Pross, N., Demazières, A., Girard, N., Barnouin, R., Metzger, D., Klein, A., Perrier, A., & Guelinckx, I. (2014). Effects of changes in water intake on mood of high and low drinkers. PLoS One, 9(4), e94754.

Popkin, B. M., D'Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition reviews, 68(8), 439-458.

Shopping Basket
דילוג לתוכן