איך להגן על הבריאות שלנו : הסכנות והפתרונות לסילוק עופרת ממי השתייה
עופרת היא אחד האיומים הסביבתיים הגדולים ביותר שאנו מתמודדים איתם. יש להסיר עופרת מהמים מכיוון שהיא עלולה להיות רעילה כאשר בולעים אותה. עופרת היא מתכת רעילה שיכולה לפגוע בבריאות האדם גם ברמות חשיפה נמוכות. היא עמידה ויכולה להצטבר בגוף לאורך זמן.
אין רמה מינימלית בטוחה לריכוז העופרת במי השתייה
מקורות העופרת במי שתייה
עופרת יכולה לחדור למים דרך צינורות מים ישנים או הלחם המשמש לחיבורם יחד. נמצא קשר בין חשיפה לעופרת למחלות לב וכלי דם, פגיעה בתפקוד הכליות, במערכת הרבייה ולפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי של ילדים.
לפי פרופ' דרור אבישר מאוניברסיטת תל אביב, השימוש בעופרת בצינורות מים היה נפוץ בעבר, אך כיום, בעקבות ההבנה של סכנותיה הבריאותיות, השימוש בעופרת בצנרת למי שתייה אסור. עדיין, ישנם מקרים בהם עושים שימוש בעופרת בצנרת, לעיתים ללא ידיעה.
מקורות לזליגת עופרת כוללים:
- הזרמת שפכים תעשייתיים.
- צנרת ארצית ועירונית ישנה.
- צנרת ביתית – מקור נפוץ לזליגת עופרת בצינורות ישנים או בהלחמות עופרת.
בנוסף, שימוש בסגסוגת פליז שמכילה לעיתים עופרת, נפוץ בחיבורי צנרת מים ולכן יש לבדוק גם בבניינים חדשים אם יש עופרת במים.
פתרונות להסרת עופרת
הסרת עופרת מהמים אפשרית כאשר היא עוברת דרך מסנן פחם איכותי המשתמש במנגנון ספיחה המיועד לכך (לא כל מסנן פחם מתאים לכך, ולכן חשוב לבדוק את סוג המסנן.).
בדיקות תקופתיות
אם מקור המים הביתי הוא באר, רשויות הבריאות ממליצות לבדוק את המים לפחות פעם בשנה. כמו כן, ניתן לפנות לתאגידי המים לבדיקת מים ביתית.
השפעות בריאותיות
מחקרים הראו כי אין רמה בטוחה של עופרת בגוף. חשיפה לעופרת מזיקה לתפקוד הקוגניטיבי, ירידה במדד IQ, פוגעת בהישגים לימודיים, וכן קשורה להפחתת ריכוז והיפראקטיביות אצל ילדים.
הגנה פעילה
מסנני מים איכותיים יכולים לסייע בהסרת העופרת מהמים. שימוש במסננים מתאימים יכול להגן על בריאותכם.
במהלך העשור האחרון, מחקרים אפידמיולוגיים הראו באופן עקבי כי אין רמת עופרת בטוחה. במיוחד, מחקרים שנערכו על אוכלוסיות מגוונות של ילדים מראים באופן עקבי את ההשפעות המזיקות של חשיפה לעופרת על התפקוד הקוגניטיבי, כפי שנמדד על ידי ירידה במדד-IQ ירידה בהישגים לימודיים וביצועים גרועים יותר בבדיקות של יכולת תפקודית. חשיפה לעופרת קשורה גם להפחתת ריכוז, אימפולסיביות והיפראקטיביות אצל ילדים.
מסנני מים איכותיים של מי רווה מסירים לפחות 90.0% < עופרת ממי שתייה.